Je bekijkt nu Stilstand is achteruitgang? Over de kracht van stilstand

Stilstand is achteruitgang? Over de kracht van stilstand

Corona leidde tot stilstand. Stilstand is al zo oud als de weg naar Methusalem. Budha werd in 623 voor Christus geboren in het huidige Nepal en schreef over stilstand: ‘Blijf niet hangen in het verleden, droom niet van de toekomst, maar concentreer je geest op het huidige moment.’ In 2013 was ik in het prachtige Nepal en kwam je vanzelf tot stilstand toen ‘Om mani padme hum’ weerklonk op een straathoek. Dit is de meest gereciteerde mantra uit het Tibetaans boedhisme. Voor de liefhebbers: https://www.youtube.com/watch?v=8UOcXiBGGb8

De kracht van focus op het huidige moment is dat je bewuster leeft en per dag kijkt wat het leven in petto heeft. Voor mij was maart 2020 een omslagpunt; door stilstand kwam ik tot de vraag: Waarom hadden we ooit haast? Ik besloot dat dit mijn nieuwe motto werd én dat ik hier iets mee wilde doen. Hoe? Dat wist ik nog niet, maar ik besloot wel dat er een platform moest komen met als titel ooit hadden we haast.

Hoe kun je meer stilstaan? Dit vergt allereerst bewustwording. Ik bedoel hiermee bewustwording van het denken (cognities), voelen (emoties) en het lichaam. Dit is in de mindfulness beter bekend als de driehoek van gewaar zijn. Maar hoe word je je hier nu bewust van? Door rustig te gaan zitten of liggen en te focussen op je ademhaling.
Stel jezelf een aantal vragen: Wat denk ik nu? Wat voel ik nu? Waar voel ik dit in mijn lichaam? Is het makkelijk? Nee.
Toen ik hiermee begon, leek het wel oorlog in mijn binnenwereld. Zoveel gedachtes en gevoelens, het was net highway one in San Francisco. Maar toen ik dit meer en langer ging doen, werd het rustiger! In de beginmaanden van de Coronacrisis mediteerde ik elke avond met mensen uit de zorg op een vast tijdstip: de Corona compassie community (zie https://ccmm.care/index.php/professionals-in-de-zorg/). Deze community bestaat nog steeds en is zelfs internationaal gegaan.

Mijns inziens is mindfulness een mooie manier om even stil te staan in de hectiek van alledag, maar er zijn veel meer manieren om stil te staan. Ik wil jullie met dit platform vooral uitnodigen om even stil te staan door een moment van reflectie. Maar ik ben jullie nog een antwoord verschuldigd op de vraag: Is stilstand achteruitgang? Oordeel zelf maar:).

0 0 stemmen
Artikel waardering
Abonneer
Laat het weten als er
guest

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties